I Sverige var man på jakt etter en ny kronprins samtidig med at Napoleonskrigene led mot sin slutt. De hadde nemlig kastet Gustav den fjerde på dør etter at han hadde vist seg mer eller mindre ubrukelig som konge. Det var krigen mot Russland som fikk begeret til å renne over. Sverige tapte og måtte som resultat av nederlaget avstå Finland. Et sårbart tap.

Dermed rykket kongens onkel opp under navnet Karl 13. Han var Gustav den tredjes bror, men dessverre barnløs slik at valget av ham ikke var noen endelig løsning på suksesjonen. Flere danske prinser ble vurdert og en av dem ble også valgt til kronprins av Sverige i 1809, men døde allerede året etter. Så jakten fortsatte. Neste kandidat var den avdøde kronprinsens eldre bror og det så lenge ut til at han skulle bli valgt, men relativt raskt dukket det opp et noe uventet forslag.

Et uventet valg
I stedet for å velge en prins fra et eller annet kongehus, hvorfor ikke velge en feltherre som kunne tilføre den svenske tronen sårt tiltrengt kraft og autoritet? Mange fremstående svensker ivret for en slik tanke og adelsmannen Carl Otto Mörner var en av de som ivret aller mest. Hadde mange gode kontakter i Frankrike og kontaktet selv en av Napoleon marskalker, nemlig Jean Baptist Bernadotte i 1810. Bernadotte som ikke hadde en eneste dråpe blått blod i sine årer, men som var full av ambisjoner på egne vegne viste seg interessert.

Napoleons nølende ja
Da Mörner ville forankre sitt forslag hos Napoleon fikk han ja selv om Napoleon mente at det fantes bedre kongsemner blant hans fremstående offiserer. Han foreslo faktisk sin egen adoptivsønn Eugene de Beauharnaise, men Mörner stod på sitt og etter litt om og men ble Bernadotte mot alle odds og med Mörner og general Wrede i ryggen valgt til kronprins av Sverige under navnet Karl Johan. Pussig nok kom hans eldste sønn Oscar til å gifte seg med Josefine de Beauharnaise, datter til Napoleons nevnte adoptivsønn.

I 1818 døde den barnløse Karl XIII og Karl Johan ble kronet til konge av både Norge og Sverige. I Sverige under navnet Karl XIV Johan og i Norge under navnet Karl III Johan. Hans dronning het Desiree og var datter av en silkehandler i Marseilles