Vasaloppet er en institusjon i Sverige, og det har blitt nesten like kjent i Norge. Løpet, som er hele 90 km langt, starter i det kjente skisentrumet Sälen, og ender i tettstedet Mora, som ligger i den nordvestre delen av Dalarna. Visste du at det er det eldste langrennsløpet i verden, og i tillegg det som har flest deltagere? På samme måte som Birkebeinerrennet i Norge er det inspirert av en historisk hendelse. Den kjente kong Gustav Vasa flyktet fra Christian den 2. sine soldater i år 1520. I 1922 ble Vasaloppet etablert, og er i dag, sammen med Birkebeinerrennet, en del av Worldloppet, som arbeider for å promotere langrennsski ved å arrangere løp over hele verden. Ikke overraskende med den oppslutningen vi har rundt sporten i Norge, så er Vasaloppet en populær utfordring også for norske skiløpere. Og, som også har blitt en liten tradisjon her i Norden, så har vi en tendens til å slå svenskene.
Mange år uten norsk vinner også
Men selv om det er gode tider nå, så skal vi ikke bli for kjepphøye og hvilke på våre laurbær, for det tok mange år før nordmenn klarte å hevde seg og stille seg på seierspallen. Fra oppstarten i 1922 og frem til 1971 vant ikke Norge én eneste gang. I senere år har store, norske profiler som Bjørn Dæhlie, Oddvar Brå og Thomas Alsgaard alle også prøvd seg uten å vinne. Mellom seieren i 1971 og den neste gikk det hele 43 år før en nordmann igjen sto på pallen. John-Kristian Dahl fra Kirkenes vant, og det var hele seks nordmenn blant topp ti og tolv blant topp tjue. To år senere tok nordmennene alle de tre første plassene, og året etter gjentok vi bragden. Det er en norsk affære å være stolte av, og et lite vennskapelig stikk i siden til våre brødre og søstre i Sverige. De slår oss i ishockey, fotballkjendiser og Ikea-møbler, men på langrenn, der er vi sterke. Nesten 16 000 deltagere er påmeldt til 2018, og svenskene innrømmer at de frykter norsk dominans dette året også.
Gi deg selv en utfordring
Har du tenkt på å være med på løpet selv? Selv om ski går langt raskere enn løpesko, så er det en kraftanstrengelse å gjennomføre Vasaloppets 90 km, og fortsatt er det mange deltagere som undervurderer avstanden og overvurderer egen styrke og utholdenhet. En ting som dog er sikkert, er at å ha et mål som Vasaloppet, Birkebeinerne eller et maraton, er en fantastisk effektivt måte å trigge seg selv til å trene jevnlig mot et mål. Skal noen du er glad i være med i Vasaloppet? Gi dem all supporten du kan! Det kommer til å kreve mye tid og trening å nå målet, men man får igjen masse i fysisk helse, mestringsfølelse og frisk luft. Når løpet er over, pynt med ballonger og inviter familie og venner til en feiring av prestasjonen. 90 kilometer er ikke en liten bragd, og enhver som fullfører, eller gjør sitt beste i forsøket, fortjener å hedres litt ekstra.